Luokkakokous

   

Viime viikonloppuna olin kotikaupungissani Kokkolassa. Perjantai-illan vietin nuoruuden ystävien kanssa vanhalla tutulla mökillä, jossa vietimme teineinä monen monta kesäyötä. Tunnelma oli samalla lämpimän nostalginen ja kuitenkin niin kotoisa ja ajankohtainen. Kuin aika olisi pysähtynyt siellä vaikka muu elämä onkin edennyt niiden aikojen jälkeen hirmuista vauhtia. Siellä tunsi ikään kuin palaavansa juurilleen lataamaan pattereita muuta elämää varten.

Lauantaina meillä oli ala-asteen luokkakokous. Yhteishenki tuntui olevan juuri samanlainen kuin 14 vuotta sitten. Jotkut olivat muuttuneet paljonkin, toiset olivat juuri kuten olivat ennenkin. Olimme ilmeisesti yllättävänkin läheisiä tuolloin, koska vaikka aika oli hämärtänyt muistojani, riitti luokaltamme vuosien varrelta monenmoista tarinaa kerrottavana. Jotkut pitävät ehkä luokkakokouksia tilaisuutena vertailla saavutuksiaan elämän varrella, mutta en tuntenut lainkaan sellaista vertailuhenkeä tai kateutta mistään. Monet olivat loppujen lopuksi niillä raiteilla, joille olin osannut kuvitellakin heidän menevän. Joitain positiivisesti yllättäviäkin tarinoita oli ja puhuimme aika avoimesti elämän yllätyksistä, iloitsimme toistemme saavutuksista ja kannustimme toisiamme eteenpäin.

Minulle iski sellainen realisaatio, että en olekaan ala-asteen jälkeen ollut yhtä tiiviisti ja niin pitkän aikaa tekemisissä niin suuren ihmisryhmän kanssa. Ylä-aste ei ollut yhtä pitkä, lukiossa ei ollut luokkia, yliopistossa opiskelu on itsenäistä ja leireilläkin olen viettänyt vain kuukausia. Tätä luokkaa näin kuitenkin neljän vuoden ajan joka päivä. Ei ihme, että yhteishenki oli erityinen. Elämä oli kyllä niin erilaista silloin. Enkä yhtään ihmettellyt, että olimme opettajien kauhu kun katsoimme leirikoulusta tehtyä videota. Yhtä mielisairaalaa oli tuntui menon olleen yhtä soittoa. Huhhuh! Mutta näin pitkälle ollaan jo päästy, että kaikista tuli enemmän tai vähemmän aikuisia loppujen lopuksi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *