First experience at Toastmasters Club

toastmasters

Toastmasters International on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka opettaa käytännön harjoittelun ja konstruktiivisen palautteen kautta jäseniään paremmiksi puhujiksi ja johtajiksi. 126 maassa on yhteensä yli 300.000 jäsentä, jotka tapaavat säännöllisesti pitämään toisilleen puheita ja arvioimaan niitä kehittyäkseen yhä paremmiksi puhujiksi. Toastmasters on siis tapa kehittyä puhujana ja johtajana vapaaehtoisesti hauskassa hengessä ilman kalliita kursseja tai noloja kokemuksia yleisön edessä. Helsingissä on muutama Toastmasters Club, jotka tapaavat parin viikon välein ja eilen osallistuin Stadi Talkersin ensimmäiseen kokoukseen.

toastmasters2

Tunnelma oli lämminhenkinen, vaikka puhujien taso oli korkea. Jännittävin osuus oli alussa kun vapaaehtoisia pyydettiin pitämään spontaani puhe aiheesta, jonka saivat vasta 30 sekuntia ennen puheen aloittamista. Illan pääteema oli hyväntekeväisyys, joten puheiden otsikot koskivat niin Äiti Teresaa kuin sitä, onko hyväntekeväisyydessä tärkeämpää tulos vai itse antaminen. Muutaman tällaisen puheen jälkeen oli aika valmisteltujen puheiden. Toastmasters on luonut erilaisia manuaaleja siihen, kuinka hyödyntää puheissaan eri puhetyylejä, keinoja vangita yleisö ja apuvälineitä. Jokainen puhe oli kerrallaan keskittynyt erityisesti johonkin manuaaleista esiteltyyn keinoon. Yksi käytti elekieltä alleviivatakseen sanomansa, toinen huumoria herättääkseen huomiota, kolmas visuaalisia apuvälineitä ja neljäs vetosi tunteisiin. Tällaiset tavat pitää puheita eivät, kuten selvästi ei myöskään puhuminen ylipäänsä, ole suomalaisille luontaisia, minkä vuoksi äidinkieleltään suomenkielisiä oli paikalla vain vähemmistö 30 henkilön osallistujajoukosta ja niistäkin suurin osa taisi olla suomenruotsalaisia. Peräänkuulutan siis kaikkia rohkeita pitämään enemmän puheita ja etenkin harjoittelemaan niiden parantamista esimerkiksi lähimmällä Toastmasters Clubilla!

jätkäsaariLämpimät syysateet ovat vallanneet Helsingin ja pimeät illat tekevät kodikkaasta satamasta entistäkin kotoisamman. Jonain päivänä tulen vielä asumaan veneessä.

1 comment
 1. Bra jobbat, fin artikel.

  Google kan vara intressant som verktyg, Man vet aldrig vad man stöter på.

  Vänliga hälsningar

  Peter
  medlem i Stadi Talkers sen gu vet när

  (Välkommen på nytt igen, och ta mycket gärna med dej en eller fyra vänner så att även de kan stifta bekantskap med Toastmasters’ verksamhet.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *