Seikkailun täyteinen vuosi 2013

Leiriläiset matkalla vaihteluksi hotellilounaalle
Leaderit rantapäivänä
robby
Minä ja filippiiniläinen Robby, yksi leirin järjestäjistä
Minä ja leiridelegaationi
ELSA Turun väistyneen hallituksen virkistysmatkalla Tallinnassa
ELSA Turun rekrymessutoimikuntalaisia

Tammikuu – pilvien yllä leireilemistä, virkistysmatkailua ja rekrymessuilua

Vuosi alkoi kirjaimellisesti pilvien yllä, Filippiineillä, Baguiossa, vuoristoisella nuortenleirillä, jolla olin Suomen delegaation leaderinä, vastuullani neljä 14-vuotiasta tyttöä. Leirille osallistui vastaavanlaisia delegaatioita yhdeksästä eri maasta ja kolmen viikon leirin aikana meistä muodostui perhe, johon edelleen olen tiiviisti yhteydessä vaikka olemme pirstoutuneet ympäri maailman. Tuolla leirillä oleminen oli kuin unelmamaailmassa elämistä, jossa kaikki on hyvin ja kaikki pitävät toisistaan. Tuona aikana vahvistuin paljon henkisesti siitä kaikesta rakkaudesta, jonka tunsin leiriläisiltä ja leiriläisiä kohtaan. Leiriä on mahdotonta kuvailla, varsinkaan lyhyesti, mutta paluu takaisin arkeen oli jokatapauksessa surrealistinen. Tuntui kuin aikaa leirillä olisi kulunut puoli vuotta, mutta oikeassa maailmassa aikaa oli kulunut vain vajaa kuukausi. En ehtinyt kunnolla palaamaan edes maanpinnalle tuolta matkalta kun lähdimme spa-viikonloppua viettämään viime vuoden ELSA Turun hallituksen kanssa Tallinnaan. Matkalla Tallinnaan ystävystyin taiteilijan kanssa nimeltä Witold Forstén. Tallinnassa oli hauska seikkailla – muun muassa kävin niin hienossa paikassa, että minua luultiin venäläiseksi maksulliseksi seuraksi ja lähdin melkein virolaisten maalaajien matkassa roadtripille toiseen kaupunkiin. Tammikuu päättyi rekrytointimessuihin, joita olin jo viime vuoden puolella ollut mukana toteuttamassa.

P1180336_small

lumisade
Eräs luminen päivä yksiöni ikkunasta

fasterHelmikuu – muutto omilleni

Lähdimme kämppikseni kanssa ex tempore-päiväreissulle Tukholmaan, jossa minua muun muassa haastateltiin argentiinalaiseen televisioon jalkapallosta. Oli pikkulaskiaiset ja osallistuin Tampereella hupaisan ELSA-joukkueen kanssa akateemisen kyykän MM-kisoihin. Vietin viikon Rovaniemellä veljeni perheen kanssa veljenpoikani perässä juosten. Mietiskelin mitä haluan saavuttaa elämässäni ja sitä tarvitseeko sitä niin suunnitella. Kävin yllätyksekseni kirjoittamassa tentin Ilmajoella. Muutin ensimmäistä kertaa elämässäni omilleni kun muutin yksiöön 1920-luvulla rakennettuun taloon Tuomiokirkon kupeessa. Luonani kävi ystäviä naureskelemassa muistoille ja luomassa uusia.

SavedPicture-201334145131.jpg
Minä vakuuttamassa kokouksen osallistujat valitsemaan minut puheenjohtajaksi

Vuosijuhlat

Maaliskuu – puheenjohtajaksi valituksi tuleminen

Maaliskuu alkoi ryminällä ELSA Finlandin NCM-kokousviikonlopulla Helsingissä. Viikonloppu olisi muutenkin ollut tapahtumarikas ja ikimuistoinen, mutta viikonlopun eeppisyyden kruunasi se, kun minut ylipuhuttiin hakemaan puheenjohtajan tehtävään ja minut valittiin siihen. Tähän en ollut osannut etukäteen varautua, mutta jälkikäteen ajatellen, tästä tuli tämän vuoden kulminaatio, joka tulisi muuttamaan koko loppuvuoden kulkua huomattavasti jännittävämmäksi, opettavaisemmaksi ja positiivisessa mielessä haasteellisemmaksi. Tämän uuden roolin omaksuminen vuoden mittaan tuli olemaan antoisaa.

Muuten vietin mahdollisimman paljon aikaa itsekseni uudessa kodissani, jota pidin hyvin kodikkaana ja omannäköisenäni. Vietin viikonlopun CISVin viikonloppuleirillä, järjestin tupaantuliaiset ja syntymäpäiväjuhlat, osallistuin kahteen vuosijuhlaan ja lukuisiin erilaisiin opiskelijarientoihin. Luin tenttiin, kirjoitin esseetä naisten oikeuksien historiasta ja tein Bucket Listin. Pohdiskelin valittamisen turhuutta ja sanoma levisi Facebookissa.

NCM Copenhagen
Minä, puolalainen Joasia ja vaihto-opintokaupunkini Lund
Minä, tanskalainen Helena CISV-leiriltä ja Kööpenhamina

Huhtikuu – oikeusnotaariksi valmistuminen, matka Lundiin ja Köpikseen

Innostuin kuntoilemaan jopa viideltä aamulla ja yritin seurata kehonrakentajan ruokavaliota, mutta matkailu vaikeutti innostuksen ylläpitämistä. Järjestin syntymäpäiväjuhlat. Jouduin muuttamaan matkailusuunnitelmiani pyöräilemisestä ELSA Internationalin kansainväliseen kokoukseen Hollannin kautta tentin takia. Osallistuin kuitenkin kokoukseen ja opin paljon tulevaa puheenjohtajan tehtävääni varten ja kokouksessa päätettiin ELSAn strategisista tavoitteista seuraavaksi viideksi vuodeksi, joiden implementointi Suomessa tulisi olemaan yksi minun suurista tehtävistäni ELSA Finlandin puheenjohtajana. Edellä mainittu tentti tulikin olemaan viimeinen oikeusnotaaritutkintooni kuuluva tentti ja sain vihdoin oikeusnotaarin tutkintoni. Tästä antaitsemaani vapautta lähdinkin nauttimaan aluksi vierailemalla päivän vaihto-opiskelukaupungissani Lundissa, jossa vietin aikaa rakkaaksi tulleen puolalaisen ystävättäreni Joasian kanssa. Tämän jälkeen vietin päivän Filippiineillä tutustumani tanskalaisen leader-kollegan Helenan luona hullutellen ennen kuin ELSA Denmarkin kansallinen NCM-kokous alkoi. Kokoukseen osallistui monet muutkin ns. kansainväliset vieraat kuten muun muassa suloinen ELSA Hungary ja sekoileva ELSA Austria. Markkinoin kovasti ELSA Finlandin syksyn kansallista kokousta, joka tultaisiin tällä kertaa järjestämään ELSA Turun toimesta. Kävin huhtikuun loppupuolella myös ensimmäistä kertaa tänä vuonna Kokkolassa.

P1190569
Stadgalaiset Berliinissä
P1200092_small
Katja, saksalainen Tina, italialainen Mariarosa ja minä WIPOn kokouksessa
SavedPicture-201352642341.jpg
ELSA Finlandin hallitus koulutusviikonloppunaan

Toukokuu – Berliinissä, Genèvessä ja hallitustransitiossa

Vappuna veljeni tuli Turkuun muutamaksi päiväksi ja vapun jälkeen lähdin Stadgan exkursiolle Berliiniin, jossa tutustuin mielenkiintoisiin ihmisiin kuten muslimiin, joka oli juuri vapautunut seitsemän vuoden vankeudesta ja koin erilaisia mielenkiintoisia tilanteita. Kutsuin ystäviä illalliselle ja olin CISV-viikonloppuleirillä. Nautin rauhallisesta ajasta kotona pohdiskellen. Kävin Helsingissä osallistumassa asianajotoimiston järjestämään juridiseen viisiotteluun. Vanha ystävä tuli Turussa käymään ja hankin akateemisen aurajokilaivuritutkinnon. Järjestin juhlat Somalimaan itsenäisyyspäivän kunniaksi. Haastattelin Belgian leirin delegaation vanhempia ja vietin transitioviikonlopun ELSA Finlandin vanhan ja uuden hallituksen seurassa. Vietin viikon Genèvessä WIPOn kokouksessa ja Ninan luona.

SavedPicture-201361632741.jpg
Oikeustapauskilpailujoukkue, heidän coachinsa ja minä seniorikilpailijana tsemppaamassa Oslossa

Kesäkuu – oikeustapauskilpailua Oslossa, lomailua Kokkolassa ja ristiäisiä Rovaniemellä

Innostuin tekemään erilaisia promovideoita ja suunnittelemaan ELSA Finlandin tulevaa toimikautta. Järjestin pyjamabileet 11-vuotiaalle leiridelegaatiolleni. Aloin kirjoittelemaan kiitollisuuslistoja säännöllisen epäsäännöllisesti. Kävin Oslossa seuraamassa Club Åbon suoritusta pohjoismaisessa oikeustapauskilpailussa ihmisoikeuksissa sekä viettämässä aikaa veljeni, ELSA-tuttavieni ja Akn kanssa. Kävimme veljeni Henryn kanssa Holmenkollenilla vaeltamassa ja olin jälleen niin rakastunut Norjaan. Sen jälkeen vietin ensimmäistä kertaa moneen vuoteen yli viikon Kokkolassa vanhempieni hellässä huomassa, minne myös Henry tuli. Vietimme Ginan syntymäpäiviä, kävin isän kanssa melomassa, äidin kanssa kävelyillä ja sukulaisten kanssa rippijuhlissa. Sinä aikana veljelleni Magnukselle syntyi toinen poika ja menimmekin jo kohta Rovaniemelle ristiäisiä varten.

CISV Village-leiriläiset Belgiassa
village3
Loppukeskusteluissa ensimmäisen oman suunnitteluryhmäni järjestämän aktiviteetin päätteeksi
Sielutoverini, norjalainen Aina ja minä huvipuistossa Brysselissä
belgium
Leirin loppu

Heinäkuu – CISV Village-leirillä Belgiassa

Leirin alussa

“Tuntuu kuin olisi kahdella leirillä samaan aikaan. Toisaalta olen leaderinä 11-vuotiaille heidän leirillään, jonka pyrin luomaan heille mahdollisimman mukavaksi ja opettavaiseksi kokemukseksi. Samalla tuntuu että meidän leadereiden kesken on oma kehitysleiri meneillään. Leiri, jossa itsekin opettelemme tiimityöskentelytaitoja, innostamista ja motivoimista, itsensä ja muiden parempaa ymmärtämistä ja luodaan tietenkin uusia syviä ystävyyssuhteita koko maailman kattavan kansallisuuksien edustajien kanssa, samalla tavalla kuin lapsetkin. Lasten ohjelma keskittyy hauskanpitoon, toisiinsa tutustumiseen ja rauhankasvatukseen kun taas leadereiden ns. “ohjelma” keskittyy leadership-koulutukseen ja itsetutkiskeluun.”

Leirin keskivälissä

“Joidenkin leadereiden kanssa olen ystävystynyt sanoinkuvaamattoman hyvin. Kuten […] norjalaisen leaderin kanssa. Toisista täysin tietämättöminä teemme asioita lähes identtisellä tavalla. Kun ulkona ukkosti, juoksimme kummatkin melkein samaan aikaan nauttimaan kaatosateesta ja taivaalla välkehtivistä salamoista. Leadereiden vapaa-iltana huusimme hurmasta kun huvipuistolaitteet heittelivät meitä ympäri ämpäri Brysselien kattojen yllä. Shoppailupäivänä ostimme jopa identtiset haalaripuvut korostaaksemme samanlaisuuttamme.”

Leirin jälkeen

“Olen sanaton. Fyysisesti olen Suomessa, mutta mieli on vielä Belgiassa, jossa rakennus, joka kuukauden ajan oli täynnä huutavia ja nauravia lapsia on nyt hiljainen ja tyhjä. Hyvästelin delegaationi lentokentällä ja luovutin heidät takaisin vanhempiensa huomaan. Yksiössäni kuuntelen leirillä laulamiamme lullaby-lauluja, katselen yli 600 kuvaa leiriltä ja luen leiriläisten kirjoittamia kauniita sanoja ja muistoja minulle. Olo on haikea leirin suhteen. Kuukausi on toisaalta työtaakallisesti hyvin raskas ja odotin kotiinpääsyä ja omaa rauhaa. Toisaalta tulin niin monen kanssa äärimmäisen läheiseksi tämän intensiivisen kuukauden aikana että heistä irtaantuminen moneksi vuodeksi suorastaan satuttaa. Kuukausi on samalla pitkä, mutta samalla hyvin lyhyt aika.”

tbilisi
ELSAn puheenjohtajat kiertokävelyllä Georgian Tbilisissä

Elokuu – Puhiskauden alku ja Euroopan kiertue

Heinäkuun leirin jälkeen olin kuukauden valvomisten ja lasten leikityttämisten jälkeen uupunut, mutta lähdin silti intoa puhkuen Helsinkiin pitämään ensimmäisen hallituskokoukseni ELSA Finlandin puheenjohtajana. Istuimme puistossa ja kerroimme odotuksistamme ja suunnitelmistamme tulevaa vuotta varten. Aloitimme myös perinteen pitää hallituskokouksen päätteeksi ns. Circle of Feelings, minkä opin CISV-leireiltä. Eli, että jokainen vuorotellen kertoo omista tuntemuksistaan ja fiiliksistään avautuakseen ja puhdistaakseen ilmaa. Tämä tapa on minusta tärkeä etenkn sen takia, että näemme koko hallituksen kanssa hyvin harvoin vaan pidämme skype-kokousta neljästä eri kaupungista.

Kohta tämän jälkeen lähdin toteuttamaan yhtä unelmaani ja lensin Nizzaan ilman paluulentoa, suunnitelmia tai seuraa. Mitä tapahtui oli muun muassa seuraavaa.

Nizzassa
 • Lentokoneessa tapasin lapsuuden ystäväni.
 • Törmäsin tunisialaiseen markkinointiopiskelijaan, joka ei osannut sanaakaan englantia. Tutustuimme ja lopulta asuin päivän hänen ja hänen ovimies- ja jalkapalloilijaystävän kanssa. Yritin kattaa pöydän länsimaisittain, mutta he heiluttivat päätään ja kattoivat ruokansa yhdelle ja samalle lautaselle syöden siitä yhdessä. Harmitti vähän, että kasvissyöjänä jouduinkin syömään omalta lautaseltani. Yhteiselon päätteeksi ystäväni yritti lähestyä minua ja väitti rakastuneensa minuun. Autoretkellä Ranskan rivieralla riitelimme ranskaksi siitä, mitä rakkaus on.
 • Erimielisyyksistä johtuen lähdin löytämään uusia ystäviä Nizzan rannalle, missä liityin rummuttelevan ja kitaraa soittavien rastafariaanien seuraan. Oli mielenkiintoista seurata heidän kulttuuriaan ja käyttäytymistään. Joukossa oli selvästi alfa, joka kannusti improvisoituun lauluun, mitä en osannut tehdä, joten esitin heille CISV-energizerin, mistä he riemastuivat. Ilta päättyi reggaeta kuunnellen 50-vuotiaan sähkömiehen luona. Sähkömies oli mukava, mutta sekavasta ranskan kielestään johtuen en jaksanut enää jäädä Nizzaan rasittamaan kieliaivojani joten lähdin jatkamaan matkaani kohti Genevéä.
 • Nostin peukkuni randomisti tien reunassa väärään suuntaan. Tunisialainen leipuri perui omat suunnitelmansa ja ajoi minut koko päivän Italiaan asti.
 • Koko kaksi päivää, jotka vietin Nizzassa puhuin siis ranskaa, mitä en ollut lukion jälkeen ole käyttänyt ollenkaan.
Minä ja Filippiineillä tapaamani CISV-ystävä Luca Italian Zoaglissa
 • Otin Genovassa junan pieneen italialaiseen kylään nimeltä Zoagli, missä vietin pari päivää CISV-ystäväni, historioitsijan, ja hänen perheensä kanssa nauttien aitoa italialaista ruokaa oliivipuiden alla ja ottaen rennosti. Olo oli kuin “Toscanan auringon alla” konsanaan italialaisen keraamikon kesätalolla kukkuloiden reunalla.
Italian alpeilla liftaamassa
 • Toinen liftausyritys ei ollut italialaisena pyhäpäivänä antoisa, joten otin junan Alpeille. Alpeilla oli pimeää kun saavuin sinne, mutta lähdin silti vaeltamaan teitä pitkin. Kohta jalkakäytävät loppuivat ja sitten vastaan tuli vuoren läpi vievät autotunnelit. Tievalaistusta ei ollut. Välillä takaa tuli auto ja pelkäsin aidosti elämäni vielä kohta päättyvän tunnelin seinään kunnes pieni auto pysähtyi kohdalleni. Pienessä autossa oli iso, mutta ystävällisen oloinen italialainen mies, joka kysyi tarvitsenko kyytiä. Haastattelin häntä hetken ja arvioin hänet vaarattomaksi, joten hyppäsin kyytiin. Hän osoittautui ammattivalokuvaajaksi. Sain yöpyä hänen alppimökissään, minkä parvekkeelta aamuinen alppinäkymä oli upea. Ennen lähtöä oli minutkin sitten ikuistettu samalle kameralle supermallien kanssa.
 • Sveitsin rajalle sain kyydin italialaiselta sähkömieheltä, joka tarjosi hänelle tyypillisen aamiaisen ulkoilmassa keskellä alppirinteitä.
 • Tässä vaiheessa minulla alkoi olemaan tuntumaa liftaamiseen ja rajalla sain kyydin Saksassa asuvalta, itä-Euroopasta kotoisin olevalta, turvamieheltä. Lähestyessämme Genevéä hän lahjoitti ylimääräiset franginsa minulle ennen kuin sain viimeisen kyydin Geneveen italialaiselta pianisti-perheenäidiltä. Ällistykseni siitä, kuinka monta matkailijaa mielellään auttavaa henkilöä olin lyhyellä matkallani jo tähän asti tavannut, kasvoi kasvamistaan. Muihin matkailijoihin en sen sijaan törmännyt juuri siitä syystä, että paikalliset auttoivat minua läpi koko kiertueen minun edes sitä kertaakaan pyytämättä (muuta kuin peukkua nostamalla ja ystäviltäni tietty).
Genèvessä jamaikalaisen diplomaatin ja Barbadokselta olevan oikeustieteen opiskelijan kanssa
 • Lapsuuden ystäväni Nina asuu nykyään Genevessä, joten olin hänen luonaan yön.
 • Illastin ELSA-ystäväni Claasin ja hänen mielenkiintoisten kämppistensä kanssa.
 • Vietin yliaurinkoisen päivän WIPO-kokouksessa tutustumani jamaikalaisen diplomaatin ja Barbadokselta olevan oikeustieteen opiskelijan kanssa.
Yverdonissa kera sveitsiläisen kaveriporukan, jossa tohtoroiva juristi, vaatemyyjä ja opiskelija sekä lisäksi printtitoimintaa pyörittävä Stratovarius-fani
 • Jatkoin matkaa Genevestä liftaten itään päin, mutta matka jäi lyhyeen ja päädyin tuntemattomaan kaupunkiin nimeltään Yverdon, joka osoittautui upeaksi pieneksi keskiaikaiskaupungiksi, jonka keskellä oli linnake.
 • Astuin sisään yhteen kodikkaista pienistä baareissa vanhassa kaupungissa. Tiskillä seisoi nuori nainen ja mies laskemassa kolikoita. Seistessäni heidän vieressään kysyivät he haluaisinko minä juoda juoman heidän kanssaan ja lopulta vietinkin koko illan heidän kaveriporukkansa seurassa. Kaksi heistä tulee kesällä Suomeenkin rokkaamaan, joten illanvietto ei varmasti edes jäänyt ainoaksi. Sattumalta yhdellä heistä oli suomalaisen Stratovarius-bändin t-paita ja osoittautui heidän suureksi faniksi.
Ludwigsburgissa hengasin elokuva-animaattorin kanssa
 • Yverdonista sain muun muassa kyydin sveitsiläiseltä pankkiirilta, stereotyyppiseltä juutalaiselta, joka harrastaa pankkitoimintaa niin Sveitsissä kuin Floridassa. Hän myös aidosti kutsui minut ja ystäväni lomailemaan hänen vierastaloonsa Floridassa. Päivän viimeisen kyydin sain kahdelta tytöltä, joista toinen pyysi minut luokseen käymään. Hän oli bolivialaisen taiteilijan tytär, joka oli tullut Saksaan opiskelemaan elokuva-animaatiota. Nuori taiteilija kun hän oli vietimme illan muun muassa piirtämällä toistemme vihkoihin.
ELSA Germanyn puheenjohtajan kanssa heidän toimistollaan valmistautumassa tulevaan puheenjohtajien kokoukseen
 • Ludwigsburgista päätin ottaa junan läheiseen Heidelbergiin, missä on ELSA Germanyn toimisto. Siellä valmistauduimme heidän puheenjohtajan Maxin kanssa tulevaan kansainväliseen puheenjohtajien kokoukseen, teimme illallista ja kävimme tutustumassa Saksan kauneimmaksi äänestettyyn kaupunkiin.
Brysselin Grand Placella belgialaisten CISV-ystävien Raphaelin ja Jonathanin kanssa
 • Työskenneltyäni tarpeeksi ELSA Germanyn toimistolla päätin mennä Brysseliin tapaamaan CISV-ystäviäni ja ELSAn uutta kansainvälistä hallitusta. Matkalla sain muun muassa kyydin eläköityneeltä historian professorilta, joka halusi ehdottomasti viedä minut näkemään Frankensteinin linnan keskellä yöllä ja taitelijoiden satoja vuotta vanhan kommuunin yms. mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Kohti matkan loppua huomasin, etten ehtisikään Brysseliin netin ääreen johtamaan ELSA Finlandin hallituskokousta skypen välityksellä, joten jättäydyin eräälle rautatieasemalle ja sen wifin ääreen. Kirjoitin esityslistan vihkoon, pistin korvakuulokkeet korviin, istuuduin ikkunalaudalle ja vedin kokouksen kännykän välityksellä. Eräs ikimuistoisimpia hallituskokouksiani tuo.
 • Brysselissä vietin pari-kolme rauhoittavaa päivää Raphaelin luona. Ehdin pyykätä pienen reppuni sisällyttämät vaatteet, käydä ELSA-talossa työskentelemässä, juosta jätskiauton perään, käydä oluella Brysselin tunnetuimmassa baarissa ja syödä belgialaiset vohvelit Grand Placella. Matkailuhan ei ole lepoa, mutta nämä välipäivät olivat minulle lepoa. Samalla tavalla kuin italiassa Lucan kanssa, tuntui Raphaelin luona asuminen kuin veljen luona asumiselta. CISV-leirillä vietetty aika hitsaa ihmiset yhteen vähän niin kuin perheenjäsenet. Leirillä tapahtuu niin paljon asioita, niin monen eri henkilön kanssa, että kokemuksesta jälkikäteen kirjoittaminen kovinkaan kattavasti on mahdotonta. Sama pätee ELSAn kansainvälisiin kokouksiin, minkä vuoksi niidenkään aikana käytyjä intensiivisiä workshop-keskusteluja ja sosiaalisen ohjelman aikana luotuja muistoja on mahdotonta tiivistää blogiin jälkikäteen. Vaikutteita on niin monenlaisia ja niin monesta suunnasta, ettei ole ihme, että niin CISV-leirien kuin ELSA-kokousten jälkeen osallistujat ovat vähän tokkuraisia ja heillä kestää tovi palata arkeen.
Alkuperäistä Sacher-kakkua Hotel Sacherin kahvilassa Wienissä Claasin kanssa
 • ELSAn kansainvälisen hallituksen itävaltalainen Clemens oli ajamassa Wieniin samalla viikolla, joten hyppäsin hänen kyytiin, koska alkoi olemaan korkea aika lähteä reilusti itään päin kohti Georgiaa ja siellä pidettävää kansainvälistä puheenjohtajien kokousta. Ajoin itsekin tovin Saksan autobahnilla.
 • Wienissä oli alkamassa ELSAn kansainvälinen viikon kestävä Summer Law School, joten tapasin siellä lyhyesti paljon elsalaisia. Siellä näin myös jälleen kerran Claasin, jonka kanssa päätimme sitten valssata Wienin oopperan kohdalla Wiener Walzia ja söimme alkuperäistä Sacher-kakkua.
Näkymä georgialaisessa vuoristossa
 • Georgiaan lensin päivää etukäteen yhdessä ELSA Austrian puheenjohtajan Rainhardin kanssa ja vietimme ylimääräisen päivän vaeltaen Georgian vuoristossa pyhän Kazbegi-kukkulan päälle. Sateen yllätessä saatoimme saada vähän motorista apua georgialaiselta perheeltä. Yö vietettiin maan alta löytyneessä reiässä ja seuraavana päivänä saavuimme kokoukseen pää täynnä hiekkaa.
 • Kokous kesti neljä päivää, minkä aikana ystävystyin syvästi kaikkien puheenjohtajien kanssa, mutta etenkin ELSA The Netherlandsin puheenjohtajan Loesin kanssa. Kokoukseen kuului myös mielenkiintoinen johtajuus-training ja hallitustyöskentelysimulaatio. Keskustelimme paljon strategisia tavoitteita myös tässä kokouksessa.
 • Neljän viikon matkailun päätteeksi lensin flunssassa Bakun, Moskovan ja Latvian kautta uupuneena, mutta onnellisena takaisin Suomeen aloittamaan syyskuuta.
SavedPicture-20139164178.jpg
ELSA Finlandin delegaatio Joensuun perustamiskokoukseen ja osa uutta ELSA Joensuun hallitusta

Syyskuu – ELSA Joensuun perustaminen

Kävin ELSA Helsingin pääsihteerin kanssa rekrytoimassa uusia jäseniä ELSAlle Vaasassa. Samalla matkalla näin myös Vaasaan muuttanutta ystävääni ja kävin Kokkolassa. Palattuani vihdoin Turkuun vähän pidemmäksi aikaa näin ystäviäni, serkkuni tuli luokseni hemmottelemaan Espanjassa oppimillaan keittotaidoilla, pidin paljon skype-kokouksia. Syyskuun suurimpia tapahtumia oli roadtrip Joensuuhun, mihin perustimme uuden paikallisryhmän nyt kun Itä-Suomen yliopistokin on saanut oikeuden valmistaa oikeustieteen maistereita. Joensuussa on kuitenkin opiskeltu eri oikeustieteita jo pidemmän aikaa, joten ELSAa oltiin jo ehditty kaipaamaan siellä. Pidimme perjantaina yleisen esittelyn ELSAsta ja loppujen lopuksi lähes jokainen esittelyyn osallistunut tuli seuraavana päivänä hallituskoulutustilaisuuteen ja ELSA Joensuun perustamiskokoukseen. Historiallinen hetki, jonka olen onnellinen että olen ollut mukana kokemassa.

Vietin myös viikonlopun Naantalin Soiniemessä kymmenien muiden CISV-leadereiden kanssa. Kaikki olivat tänä vuonna osallistuneet kansainväliselle leirille ja tulivat yhdessä antamaan leireistään palautetta, oppiakseen toisiltaan ja saadakseen lisäkoulutusta. Itse innostuin taas niin CISVin toiminnasta että lupauduin alustavasti jopa ensi kesän leirille staffiksi, eli leirin yhdeksi leirin järjestäjiksi. Taisin minä ehkä johonkin komiteaan myös osoittaa halukkuutta, kunhan ensin käyn ulkomailla tehtävään vähän kouluttautumassa. Loppujen lopuksi minulle jopa väläyteltiin hyvin vastuullista camp directorin tehtävää.

Kävin syyskuun aikana myös klinikalla luovuttamassa munasoluja tuntemattomalle pariskunnalle, joilla on ollut ongelmia tulla raskaaksi. Tästä tärkeästä lahjoituksesta on ollut tarkoitus kertoa enemmän erikseen, mutta sen aika koittaa myöhemmin.

icmopatija
ELSA Finlandin delegaatio ICM Opatijassa
icmopatija2
ELSA-verkoston puheenjohtajia gaala-illallisella ICM Opatijassa
Puhe miehelle Stadgan vuosijuhlissa 2013

Lokakuu – rekrytointimessujen työstämistä ja ICM Opatija-kokous

Join vihreää teetä ja muistelin vanhoja blogikirjoituksia vuodesta 2004. Vietin ELSA-keskiviikkoja, kävin Helsinki-retkellä exkukämppisten kanssa ja pidin yhteistyöneuvotteluja niin vanhojen kuin ELSA Finlandin uuden yhteistyökumppanin kanssa. Syksy alkoi saamaan jonkinlaista rutiinia kunnes kävin ELSA Turun jännittävässä hallituskokouksessa käsittelemässä heidän pääasiallista varainhankintalähdettä, mikä johti siihen, että aloin tekemään töitä heidän rekrytointimessujaan varten äärimmäisen intensiivisellä tahdilla. Soittelimme muutaman henkilön yrityssuhdetiimillä sadoille yrityksille ja loimme uudenlaisen messukonseptin vain muutamassa päivässä. Oli samalla hyvin hauskaa ja haastavaa tehdä uudenlaisia tehtäviä hyvällä tiimihengellä, mutta sitten vastaan tuli velvollisuuteni ELSA Finlandin puheenjohtajana ja lähdin kansainväliseen yleiskokoukseen ICM Opatijaan viikoksi. Niin ja kävin ainejärjestöni Stadgan vuosijuhlissa pitämässä puheen miehelle ja pidin silliaamiaisella opiskeluelämäni ensimmäistä kertaa omia haalareitani. ICM Opatija kokous oli erittäin intensiivinen puheenjohtajana, koska suurin osa kokous vietetään omien osa-alueiden workshopeissa erityisesti heidän osa-alueitaan koskevista aiheista keskustellen yleiskokousta varten ja puheenjohtajat haluavat tunnetusti olla vaikuttamassa joka alueella ja rakastavat omaa ääntänsä. Itse olin toista kertaa ns. Spirit Director ja pidin huolta siitä, että yömyötä pitkin juhlineet oikkarit olisivat terävinä ja pirteinä koko viikon kokouksien ajan. Olin samassa tehtävässä ensimmäisessä ICM-kokouksessani Batumissa 2012, mutta tuolloin en ollut vielä viettänyt kahta kuukautta CISV-leireillä, joten energizereiden määrä tällä kertaa ei edes ollut verrattavissa ensimmäiseen. Oli hauskaa improvisoida uusia energizereita ja tuoda CISV-henkeä myös ELSA-kokouksiin. Ja toki fiilisrinkiä tehtiin tämänkin delegaation kokousten päätteeksi.

npm

Minä, Idil ja Istanbul

Marraskuu – NPM Helsinki, pikavisiitti Istanbuliin ja NCM Turku

ICM Opatijan päätteeksi ELSA Russia joutui ulos verkostosta ja minä ja pari muuta puheenjohtajaa otimme tehtäväksemme tukea ELSA Russiaa kaikilla tavoilla, joilla pystyimme. Marraskuun alussa ELSA Helsinki isännöi vuosittaisen Nordic Presidents’ Meetingin, minkä vuoksi olin paljon järjestelyissä mukana ja järjestin myös niin että ELSA Russian edustaja pääsi paikalle keskustelemaan verkoston tukitoiminnoista kehitettäville ryhmille skypen kautta. Koko viikonloppukokous oli äärimmäisen tehokas ja muistorikas. Sen lisäksi, että opimme paljon uutta ja teimme muutaman uuden aloitteen verkostossa, esittelimme suomalaista kulttuuria vieraillemme niin indie-bändin kuin saunan muodossa. NPM:in jälkeen lähdin vaihtamaan maisemaa taas Rovaniemelle ja siellä hoitamaan neljä kuukautta vanhaa veljenpoikaani. Kun palasin sieltä olin taas niin onnellinen, kun vihdoin pääsin jälleen näkemään ystäviäni pikkujouluissa. Ystävistä puheen ollen eräs viikonloppu päättyi spontaanille risteilylle tuhannen tamperelaisen teekkarin kanssa. Ja spontaanisuudesta puheen ollen lähdin kolmen päivän pikavisiitille Istanbuliin katsomaan ELSA-kavereita, ostamaan joululahjoja Grand Bazaarilta ja tutustumaan tänä vuonna turkkilaisen demokratian symboliksi muodostuneeseen Gezi-puistoon. Palatessani sieltä syöksyin taas ELSA-kokoukseen nimittäin ELSA Finlandin omaan National Council Meetingiin, jota olin odottanut keväästä lähtien kun minut valittiin puheenjohtajaksi ja tiesin, että ensimmäinen kansallinen kokouksemme tulisi olemaan oman paikallisryhmäni ELSA Turun järjestämä. Kokouspaikka oli upea leirikeskus Naantalissa ja trainerina oli vuoden mittaan todella hyväksi ystäväksi muodostunut sveitsiläinen ELSA-konkari Claas. Viikonlopun kaikenkattavaksi aiheeksi muodostui ELSAn imago ja näkyvyys Suomessa ja kokouksen jälkimainingeissa suunnitellaan suuria tapahtumia ja toteutettu paljon IT-muutoksia verkostossa. Kyseessä oli muuten ikimuistoinen NCM myöskin sen takia, että se oli ELSA Joensuun ensimmäinen. ELSA Joensuu sulattikin kokousten osallistujien sydämet esittämällä laulun “Pohjois-Karjalaan” englanniksi lauantain ELSA Vision Contestin aikana ja näin ollen myös voittaen kilpailun. Jokaisesta ELSA-tapahtumasta lähtiessäni tunnen, että se on ollut se legendaarisin mihin ikinä olen osallistunut ja mikään ei tule olemaan sitä legendaarisempi, mutta NCM Turku oli kuitenkin taas legendaarisin, mihin ikinä olen osallistunut. Muuta en voi sanoa.

Minä, veljeni ja Vigelandin patsaat
Minä, Loes ja Norjan kuninkaalliset vartijat

Joulukuu – Oslo, neuvotteluja ja Legal Trivia

Edelleen post-NCM-huuruissa lähdin Osloon viettämään aikaa isoveljeni kanssa. Kävin myös vierailemassa ELSAn Online Hate Speech-konferenssissa, joka oli tuolloin siellä ja sain jälleen nähdä rakkaaksi ystäväksi muodostunutta ELSA The Netherlandsin puheenjohtajaa ja muita rakkaita elsalaisia. Kun veljeni oli töissä nörtteilin ELSA Finlandille eräänlaisen verkkotoimiston, wikin, jossa voidaan jakaa toimihenkilöiden kanssa erilaisia heille hyödyllisiä välineitä, tietoa ja ohjeita. Vuodenvaihteessa tämän ympärille oli myös muodostettu julkinen foorumi ja elsapedia kaikkien Suomen elsalaisten käytettäväksi. Laskeuduttuani takaisin Helsinkiin menin neuvottelemaan yhdessä kahden ELSA Finlandin akateemisista aktiviteeteista vastaavien kanssa meidän yhteistyökumppanin kanssa entistä eeppisemmän esseekilpailun järjestämisestä. Neuvottelut sujuivat hyvin, enkä malta odottaa tuloksia ensi syksynä. Seuraavana päivänä edustin myös ELSA Helsingin Legal Trivia-kilpailussa ja pikkujouluissa. ELSA Helsingin pikkujoulujen jälkeen oli luonnollista osallistua ELSA Turun pikkujouluihin. Tämän vuoden viimeinen hallituskokous järjestettiin vähän erilailla kuin tavallisesti, nimittäin niin, että helsinkiläiset kokoontuivat yhteen paikkaan Skypen äärelle ja turkulaiset toiseen, sekä toki myös rovaniemeläinen ja joensuulainen omilla näytöillään. Tämä kokous oli osittain tämän vuoksi erityisen inspiroiva, mutta tietenkin myös sen vuoksi, että se oli myös ensimmäinen sitten NCM-kokouksen. Ennen kuin lähdin joulunviettoon koukkasin vielä kerran Helsingin kautta ja osallistuin ELSA Alumni Finlandin vuosikokoukseen. Joululoman vietin ensin pari päivää Kokkolassa, sitten Rovaniemellä itse pyhäpäivät veljenpoikien ilostuttamana ja sitten vielä Kokkolassa. Uuden vuoden vietin mitä luonnollisimmin Helsingissä hassunhauskojen rovaniemeläisten elsalaisten seurassa.

Loppukommentteja

Tämä vuosi ei ole tuntunut yhdeltä vuodelta vaan kolmelta. Matkustin sen aikana 17 eri maahan, vietin kaksi kuukautta CISV-leireillä ohjaajana, muutin ensimmäistä kertaa asumaan yksin, valmistuin ensimmäisestä yliopistostani, minut valittiin kansallisen oikeustieteen opiskelijoiden kattojärjestön puheenjohtajaksi, sain toisen veljenpojan, liftasin ympäri Eurooppaa ja sain useamman uuden sydänystävän ulkomailta ELSAn ja CISVin kautta.

Mitä olen tänä vuonna oppinut?

Kaikki on subjektiivista. Vieras ihminen voi olla ystävä, ketä et vaan vielä tunne. Vieraisiin ihmisiin voi ja useimmiten kannattaakin luottaa. Vain pieni osa ihmiskunnasta ovat rikollisia. Rikollisetkin ovat pohjimmiltaan hyviä ihmisiä, mutta olosuhteiden tai tietämättömyydensä uhreja. Ei ole olemassa ihmistä, joka ei sisimmiltään aina pyrkisi johonkin ja se jokin on aina loppujen lopuksi jokin hyve. Älä arvostele kenenkään tekoja, ikinä. Älä arvostele itseäsikään. Ylimiettiminen on pahaksi. Ylisuunnitteleminen on pahaksi. Virheitä eivät ole epäonnistuneet teot tai tekemättömyydet, vaan niistä oppimatta jättäminen. Uusien asioiden kokeileminen ja rajojensa rikkominen kannattaa, joka kerta – vain näin voi oppia uutta, kokea ennestään tuntemattomia asioita ja kehittyä suuremmaksi henkilöksi. Haaveiden toteuttaminen on aina haaveilua parempaa. Muiden mielipiteillä on vähiten väliä. Sisältämme löytyy jo vastaukset kaikkeen. Tärkeintä on terveys. Kaikkia kivoja palloja ei voi pitää samaan aikaan ilmassa – kannattaa mieluummin kantaa muutama kaunis kivi kunnialla. Aloitteellisuus ja avoimuus on johtajuutta. Hyvä johtaja on johtaja, joka tekee itsensä tarpeettomaksi. Mutta kaikki on edelleen subjektiivista.

Uudenvuodenlupaus

Lupasin vuodelle 2013, että viettäisin enemmän aikaa itseni kanssa, seikkailisin enkä antaisi minkään ulkopuolisen seikan vaikuttaa valintoihini. Vuosien mittaan minulla on kuitenkin ollut tapana unohtaa uuden vuoden lupaukseni ja niiden täyttyminen on riippunut siitä, kuinka suoraan olen ohjannut elämäni laivaa sinä vuonna. Tänä vuonna en ole ohjannut laivaani vain laidasta laitaan, vaan myös maasta maahan, mutta ikinä en varmaan ole pysynyt yhtä uskollisena lupauksilleni.

“Toteutussuunnitelma

a) Muuta omillesi.
b) Matkustele yksin.
c) Seikkaile, ota riskejä, ole rohkea ja anna elämän tuntua.”

Muutin omilleni, matkustelin paljon yksin, merkittävin matkani oli kolmen viikon liftausretki halki Euroopan, mikä tietty oli seikkailu sinänsä kuten moni muu matkoistani, enkä koko vuoden aikana antanut ulkopuolisen mielipiteen tai muun ulkopuolisen seikan vaikuttaa valintoihini tai estää minua kokeilemasta jotain. Pyrin laskemaan suojamuurini alas, seuraamaan intuitiotani ja kokeilemaan kaikkea mitä mieleni teki kokeilla. Sain äärettömästi uudenlaisia kokemuksia, paljon uusia ystäviä ja muutaman uuden sydänystävän.

Mitä olen sitten luvannut vuodelle 2014? Tänä vuonna olen oppinut paljon strategisista tavoitteista ja hyvien tavoitteiden SMART-kriteereistä, joten olen jakanut elämäni kolmeen osa-alueeseen, luonut jokaiselle osa-alueelle strategisen tavoitteen, operationaaliset keinot tavoitteen saavuttamiseksi ja keinon mitata tavoitteen saavuttamisen.

1. Henkinen ja fyysinen terveys
Tavoite: Keskittymiskyvyn parantaminen
Keinot:
 • aloitan meditoimisen
 • aloitan ja ylläpidän säännöllisiä tapoja (sis. säännöllisen unen, ruoan ja liikunnan)
 • vähennän häiriötekijöitä
 • hyödynnän kalenteria ja kelloa tehokkaammin
 • aloitan uudelleen kaunokirjallisuuden lukemisen
 • vähennän projektejani ja tehtäviäni ja vältän uusia (ELSA-ura päättyy heinäkuussa)

Mittaaminen: Kun kykenen meditoimaan ja/tai päättämään to-do-listani kasvamisen, olen saavuttanut tavoitteeni.

2. Ihmissuhteet
Tavoite: Olennaisimpiin ihmissuhteisiin keskittyminen uusien luomisen sijaan
Keinot:
 • olen yhteydessä perheeseeni viikottain
 • näen vähintään yhtä ystävääni päivittäin
 • matkustan ystävieni tai läheisteni kanssa yksin matkustamisen sijaan silloin kun matkustan muuta kuin heidän luo
 • esittelen CISV-aktiviteetteja läheisilleni ja ystävilleni (esim. pyhinä ja juhlissa)
 • pidän skype-treffit kaikkien ulkomaisten ystävieni kanssa huhtikuuhun mennessä
 • kun ELSA-ura on päättynyt kesällä, poistan facebookista niin henkisesti kuin fyysisesti etäisimmät tuttavat

Mittaaminen: Kun kaikki alkuvuonna sydänystävinä pitämäni ystävät ovat yhä parempia sydänystäviä loppuvuodesta, olen saavuttanut tavoitteeni.

3. Työ ja talous
Tavoite: Opintojen uudelleen aloittaminen ja matkustamisen vähentäminen
Keinot:

 • vältän ulkomaille matkustamista
 • luon ja toteutan opintosuunnitelmani koko vuoden ajan
 • parannan keskittymiskykyäni edellä mainituilla tavoilla
 • palaan työelämään viimeistään kesällä

Mittaaminen: Kun en ole matkustanut ainakaan useampaan kuin viiteen maahan ja tehnyt tietyn määrän opintopisteitä ja töitä, olen saavuttanut tavoitteeni.

Mitä odotan vuodelta 2014?

Odotan siitä rauhallisempaa ja seesteisempää kuin edellisestä. Odotan oppimieni taitojen soveltamista. Odotan vähemmän facebook-kommunikointia. Odotan vähemmän impulssitekoja ja enemmän järjestelmällisyyttä. Odotan enemmän leipomista ja ruoanlaittoa. Odotan enemmän illallisia ystävien kanssa ja aamiaisia perheen kanssa. Yksinkertaisuudessaan odotan paljon rakkautta ja vakautta.

Mitä tein aikaisempina vuosina?

Ajattelin lähinnä lukiota ja sen kahdessa vuodessa tekemistä vuonna 2006. Valmistuin ylioppilaaksi ja muutin pois kotoa vuonna 2007. Möin alusvaatteita ja pääsin oikeustieteelliseen vuonna 2008. Menin kihloihin ja remontoin vuonna 2009. Olin ainejärjestöni hallituksessa ja sain käräjäsihteerin viran vuonna 2010. Vietin paljon aikaa oikeudenkäynneissä ja oikeustapauskilpailussa vuonna 2011. Aloitin ELSA-urani, olin Ruotsissa vaihdossa ja peruin häät vuonna 2012. Vuonna 2013 hurahdin CISV-toimintaan, olin ELSA Finlandin puheenjohtaja ja seikkailin paljon ulkomailla.

“If your dreams do not scare you, they are not big enough.”
– Ellen Johnson Sirleaf, Afrikan ensimmäinen naispresidentti
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *