Vuosi 2011

Minulla on ollut tapana kirjoittaa jokaisesta vuodesta yhteenveto, mutta viime vuodesta sitä ei vaan aikaisemmin ole tullut tehtyä, joten ajattelin tehdä sen kuitenkin nyt ennen kuin kirjoitan vuodesta 2012.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Tammikuu – lopputyön kirjoittamista

Kirjoitin oikeusnotaarikirjoitelmaani ja viihdyin loistavasti työssäni käräjäoikeudessa käräjäsihteerinä. Neljässä kuukaudessa minusta oli kehittynyt jo hyvin ammattimainen työssäni. Töistä lähtiessäni olin aina yhtä hymyä, vaikka työpäivän jälkeen odotti pitkät illat yliopistolla lopputyön parissa. Minulla oli usein onneksi myös seuraa yötunneillekin asti toisinaan, Magnus Dahlströmin entisessä olohuoneessa, kattoon asti ulottuvien kirjahyllyjen keskellä. Kävin, kun ehdin, ihmisoikeuskurssilla valmistautuakseni kevään oikeudenkäyntikilpailua varten. Sisustin lukupaikkani kukilla yms. että viihtyisin siellä pitkät päivät. Ja niinhän minä viihdyinkin. Löysin hyllyistä paljon mielenkiintoisia kirjoja. Muun muassa käsinkirjoitettuja lakikirjoja 1700-luvulta ja Corpus Juris Civiliksen. Emännöin hallituksenvaihtojuhlaa. Tutustuin ihanaan oikeudenkäyntikilpailujoukkueeseeni. Kävin filharmonisen orkesterin konserteissa, fuksini bändin levynjulkkarikonsertissa, after workeillä ja kulttuurivuoden hyytävän kylmissä avajaisissa.

Helmikuu – lopputyön palauttaminen

Loppukirin oikeusnotaarikirjoitelman kirjoittamisessa ja palautin sen onnellisena kuun päätteeksi. Onneksi sain tukea sen puhtaaksikirjoittamiseen työkavereilta ja yövartijalta juttuseuraa pitkinä iltoina, vaikka kummituskeskustelu ei välttämättä ollut soveliain pitää narisevassa vanhassa talossa kun tietää istuvansa siellä tämän jälkeen yksin. Lopputyöni käsitteli siis perusoikeusmyönteistä laintulkintaa. Työkavereiden kanssa juhlimme eläköityneitä ja kävimme entisen ja uuden hallituksen kanssa risteilyllä. Löysin itseni asuineeni Kodin Kuvalehdesta. Kävin kotikaupungissa, jossa järjestimme ystäväporukalla yllätyssyntymäpäiväjuhlat ystävälle. Kävin isovanhempien luona ja muistelun valokuva-albumien äärellä vanhoja matkoja. Pohdiskelin paljon blogin kirjoittamisesta, varttumisesta ja ystävyydestä.

Maaliskuu – nautiskelua ja matka Budapestiin

Oli meksikojuhlat, lopputyön esittely, notaariläksiäiset, filharmoninen konsertti. Vanhempani tulivat Turussa käymään, shoppailimme äidin kanssa, kävimme museossa ja Turku-näyttelyssä ja söimme erinomaisesti. Oikeudenkäyntikilpailu lähestyi ja valmistauduimme siihen joukkueen kanssa henkisesti. Samana päivänä kun tsunami iski Japaniin saimme vieraita sieltä. Lähdimme ex tempore Budapestiin pidennetyksi viikonlopuksi, jossa viihdyimme erityisesti kahvila Spinozassa ja kylpylässä sekä ihastuimme Tokajiin. Kävimme sihteereiden kanssa teatteriravintolassa. Aloimme arkistokomitean kanssa käymään läpi ainejärjestömme historiaa historiikin luomiseksi. Viihdyin ranskalaisessa lähikahvilassa nimeltä Café Voltaire. Ostin ystäväni kirjoittamani kirjan ja osallistuin hänen eduskuntavaalikampanjansa maalausperformanssiin ja musiikkikeikkaan.

Huhtikuu – oikeudenkäyntikilpailun intensiivisin vaihe

Vietin syntymäpäivääni niin Helsingissä veljenpoikani kanssa kuin Turussa ravintolassa. Oikeudenkäyntikilpailu oli täydessä vauhdissa ja oikeastaan koko kuukauden vapaa-aika keskittyi lähinnä kirjoitelmien kirjoittamiseen vanhassa painotalossa – Gamla Tryckerihuset. Tapasin Janina Anderssonin ainejärjestömme cocktailjuhlassa, jossa keskustelimme muun muassa hänen taustastaan eduskunnassa ja etenkin lakivaliokunnan puheenjohtajana. Hän muuten mainitsi minutkin blogissaan. Kävin ensiapukurssin ja kuulin Anne-nuken historiasta. Kävin filharmonisen orkesterin konsertissa ja naurujoogassa. Leikin toimittajaa ja haastattelin syyttäjäkollegaa. Olin kiitollinen kanssaihmisistäni. Vietimme joukkueen kanssa erittäin pitkiä iltoja ja öitä kilpailukirjoitelmien kanssa yliopistolla. Stressitaso oli kieltämättä ajoittain aika korkealla. Osallistuimme vanhan hallituksen kanssa leikkimieliseen opiskelijakilpailuun nimeltä ESF-challenge, jossa yksi tehtävistämme oli muun muassa piirtää tuomioistuin minuutissa. Osallistuimme opiskelijaystävien kanssa soutukilpailuun ja Kårenin vappupäivälliselle.

Toukokuu – kilpailun ensimmäinen vaihe ohi

Toukokuu alkoi odotetulla kilpailutyön palauttamisen määräpäivällä. Se yö saattoi olla elämäni stressaavin ja levontarve tämän jälkeen oli suuri. Parin päivän levon jälkeen kokoonnuimme joukkueen kanssa ja olimme onnellisia saavutuksestamme. Teimme sen, minkä rajallisella ajallamme töiden ja opintojen ohella pystyimme. Kokemus oli erittäin kasvattava ja sitten kohdistimme katseemme kilpailun toiseen vaiheeseen – nimittäin siihen suulliseen ja harjoittelimme sitä varten. Kuvani asukommentaareineen julkaistiin paikallislehdessä. Perjantai 13. menimme joukkueen kanssa korkeimpaan oikeuteen harjoittelemaan suullista vaihetta ja illalla vietimme notaarien kanssa jälleen läksiäisiä. Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden sinä ainoana kertana elämässäni kun katsoin jääkiekkoa. Join salaatteja. Kävin ystävän kanssa aamupalalla. Pyrin kyseenalaistamaan itseäni. Juhlin kihlajaisia, kolmekymppisiä ja työpaikan virkistyspäivää luonnossa. Aloin valmistautumaan henkisesti opiskelijaelämään palaamiseen ja ihanan työpaikan jättämiseen.

Kesäkuu – finaali

Järjestin joukkueellemme harjoittelumahdollisuuden käräjäoikeudessa, missä saimme jopa mielenkiintoisen kokeneelta tuomarilta luennon hyvästä ja huonosta asianajotavasta. Arvioiva tuomari ja minä olimme ylpeitä joukkueemme suorituksesta. Matkustin parhaan ystäväni luo ja hihitimme vierekkäin yöllä, ihan kuin pienenä teimme ja kuten lupasimme että aina tulisimme tekemään. Sitten oli aika odotetun oikeudenkäyntikilpailun ja kaikkien siihen liittyvien tapahtumien. Joukkueemme pärjäsi hyvin, mutta taso oli korkealla, joten emme päässeet jatkoon. Samat argumentit ja väittelytavat toistuivat kuitenkin myös finaalissa, joten joukkueiden tasoerot olivat hiuksenhienoja. Osa joukkueestamme osallistui pari päivää myöhemmin erään asianajotoimiston järjestämään virkistyspäivään. Teimme loppukiriä arkistokomitean kanssa historiikin valmistumista ainejärjestön 15. juhlavuotta varten. Vietin juhannuksen Kokkolassa.

Heinäkuu – tenteistä selviämistä ja tentteihin lukemista

Kävimme keskiaikaisilla markkinoilla ja jokilaivoilla stadgalaisten kanssa. Keinuin keinuissa ja kuuntelin flyygelikonserttia tuomiokirkon edessä. Kirjoitin kirjan nimeltä Criminal Law for Dummies. Keskustelimme töissä paljon parkkisakkoproblematiikasta. Osallistuin Turun suurimpaan piknik-tapahtumaan. Kävimme ystäväpariskunnan N:n ja T:n luona käymässä ja saimme toisen ystäväpariskunnan J:n ja P:n vieraaksi. Selvisin viiden kirjakilon tentistä puhtaasti työssä opitun perusteella. Pohdiskelin vihaamista.

Elokuu – festivaalia, hovioikeutta ja Dalai Lamaa

Kävin Flow-festivaaleilla ja vietin Ravintolapäivää lapsuudenystävien kanssa. Kävin ystäväni järjestämällä yksityisellä kiertokävelyllä hovioikeudessa ja näin raamatun, jonka edessä monet tunnetut juristit kuten Svinhufvud, Ryti, Paasikivi ja Kekkonen ovat aikoinaan vannoneet tuomarinvalansa. Tutustutin Kokkola-vieraan Turun kultturillisuuteen Taiteiden yönä. Sain rikosoikeuskirjani valmiiksi ja selvisin siitäkin tentistä, minkä päätteeksi nukahdin lähimmälle ruohikolle tunniksi. Kävin “siskoni” kanssa kuuntelemassa Dalai Laman luentoa. Tarjosin koko käräjäoikeudelle viimeisenä työpäivänäni juotavaa salaattia yms. herkkuja kahden lähtevän notaarin kanssa. Vuoden viransijaisuus on päättynyt – nyt kohti uusia haasteita!

Syyskuu – yliopiston penkille palaaminen

Nautin suurenmoisesti yliopiston penkille palaamisesta, rauhassa lukusalin ikkunassa istumisesta aamulla ja yksinkertaisesti tenttiin lukemisesta. Osallistuin ainejärjestön tarjoamaan ilmaiseen juridiseen neuvonantoon, valmistauduin Dublin-exkursiota varten, suunnittelin vuosijuhlia komitean kanssa ja istuin kirjastossa päivät pitkät. Värjäsin tukkani oranssiksi. Koin parisuhdekriisin. Pidimme hauskaa Dublinissa ja söimme surkeaa ruokaa. Tapasimme ELSAlaisia ja koimme akataamisen väittelytilaisuuden. Kävimme Guinness-tehtaalla ja vankilassa sekä tietenkin koimme irlantilaiset olohuonemaiset äijäpubit. Koin Dublinissa elämäni parhaimman pubikeikan ja ihanimman kiertoajelun Irlannin maaseudulla muun muassa samalla alueella missä P.S. I love you kuvattiin.

Lokakuu – Egypti ja vuosijuhlat

Sain kukkakuljetuksen kotiovelle. Menin kotikaupunkiin ompelemaan uutta vuosijuhlamekkoa äitini kanssa. Steve Jobs kuoli. Leikin veljenpoikani kanssa, joka kasvaa niin hurjaa vauhtia että täti näkee painajaisia.  Matkustimme Egyptiin, uuteen turistikohteeseen nimeltä Marsa Alam. Osallistuin kauhistuttavaan fakiiriesitykseen. Kävimme pienessä paikallisessa kaupungissa nimeltä El Quiser ja ökyrikkaiden rakentamassa fantasiakylässä nimeltä Port Ghalib. Ratsastimme kamelilla ja snorkasimme koralliriutoilla. Matkan jälkeen kiipesimme opiskelijaystäviemme kanssa kiertokävelyn yhteydessä Tuomiokirkon torniin. Arkistokomitean luoma historiikki julkaistíin ja Stadgan 15. juhlavuosijuhlaa vietettiin Kårenilla. Pohdiskelin opiskeluaikaa ja opiskelijaelämää.

Marraskuu – kalenteri täynnä, pää tyhjä

Uhmasin kovasti valmistuvani ennen vuodenvaihdetta, mutta buukkasin kalenterini täyteen tapahtumia, juhlia ja matkoja. Luin tentteihin enemmän ja vähemmän hyvällä menestyksellä. Vietin kaamospäivää kirjastossa kummituskiertokävelyllä ja konsertissa. Kävimme Kirjakahvilassa vegaanibrunssilla. Minut valittiin ELSA Turun hallitukseen markkinointivastaavaksi. Kevään vaihto-opinnot Lundissa vahvistuivat todeksi.

Joulukuu – vaihtoon valmistautumista ja jouluapulaisuutta

Menin jouluapulaiseksi käräjäoikeuteen ja pukeuduin koko kuukauden myös muiden iloksi tonttupukuun. Löysin asunnolle alivuokralaiset. Kävin uuden hallituksen kanssa yhteistyökumppanin luona saunaillassa ja osallistuin transitioristeilyllä, jonka aikana aivoihini siirrettiin kaikki tarvittava tieto hallitustehtäväni suorittamiseksi, myös etänä Ruotsista. Tilasin suuren tilauksen muun muassa rä’ältä ja oksennukselta maistuvia karkkeja, joita tarjosin iloisesti onnettomille ystävilleni. Osallistuin käräjäoikeuden ja ainejärjestön pikkujouluihin ja järjestin omatkin joulujuhlat. Hyvästelin opiskelijaystävät sushi-illallisella. Vietin joulun Rovaniemellä perheeni seurassa ja viimeiset päivät vietin raivokkaasti pakaten suurta tavaramäärää pieniin varastoihin odottamaan puoleksi vuodeksi ulkomaillaoleskelun ajaksi.

Vuosi 2010. Vuosi 2009. Vuosi 2008. Vuosi 2007. Lukiosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *