Anno mirabili MMX

Enää muutama tunti jäljellä tätä vuotta, joten on aika hyvästellä vanha ja toivottaa tervetulleeksi uusi. Minulla on tapana tehdä vuoden päätteeksi yhteenveto menneestä vuodesta hahmottaakseni mitä kaikkea vuoden aikana on ehtinyt tapahtua, oppiakseni menneestä ja suunnitellakseni uutta.

Tammikuu – hallitusvastuu alkaa

Tiesin jo vuoden alkaessa, että kyseessä tulisi olemaan jännittävä vuosi. Minut oli nimittäin valittu ainejärjestöni hallitukseen tiedotusvastaavaksi ja odotin innolla hallitusvuoden tuomia tehtäviä ja kokemuksia. Jo toisessa hallituskokouksessa otin lisäksi vastaan vuosijuhlamarsalkan tehtävän, joka osoittautuisi vielä merkittäväksi tekijäksi tänä vuonna. Ostin järjestelmäkameran veljeltäni ja otin vuoden aikana luultavasti suurin piirtein 10 000 kuvaa. Vuoden suosituimpia kuvattavia olivat tuttavapiirini uudet koirat, kesällä syntynyt veljenpoikani sekä erilaiset herkut. Pohdiskelin rakkautta. Kävimme hallituksen kanssa useampaan otteeseen Helsingissä tervehtimässä suuria asianajotoimistoja. Opettelin aikani organisointia ja hitaasti kiirehtimistä. Vietimme ystävieni kanssa viikonlopun pääkaupungissa.

Helmikuu – ainejärjestön toiminta pääsee vauhtiin

Kävimme ainejärjestöni kanssa exkursiolla Helsingissä, jossa vierailimme asianajotoimiston lisäksi myös ulkoministeriössä. Ostin miniläppärin, joka tuhoutui cappuccino-onnettomuudessa kuusi päivää myöhemmin. Onneksi minulla oli hyvä kotivakuutus. Saimme pelaajia viikonloppuvieraiksi. Suunnittelimme vuosijuhlakomitean kanssa ainejärjestön tulevaa vuosijuhlaa. Turussa vietettiin historiallisen lumista talvea. Sain uuden miniläppärin ja pukeuduin neonviolettiin aaltosamettiseen pitkään mekkoon, jossa oli topatut olkapäät ja vietin näin hulvattoman illan ainejärjestöni illanvietossa.

Maaliskuu – juhlia

Kävimme ystävien kanssa Helsingissä konsertissa. Aloimme käyttämään paikallista luomumaitoa. Muutin pysyvästi ruokavaliotani terveellisemmäksi. Otin paljon asukuvia ja pidin päiväkirjaa. Kävin kotikaupungissani, jossa äitini ompeli minun pitkän iltapuvun punaisesta raakasilkistä ystäväyhdistyksen vuosijuhliin, jotka olivat vielä samassa kuussa. Järjestimme kotona avomieheni kanssa mukavat 45-vuotissyntymäpäiväpippalot.

Huhtikuu – Fancy a cocktailparty?

Vietin pääsiäisen Rovaniemellä veljeni ja hänen vaimonsa luona ja täytin 21 vuotta. Järjestin ainejärjestöni kanssa yhteistyöklubissamme suuren luokan cocktailjuhlat, jotka minä juonsin ja joissa esiintyi ministeri Stefan Wallin ja kaksi nuorta stand-up-koomikkoa ja pidimme arpajaiset. Kävin sunnuntaikävelyillä hyvän ystävän kanssa. Ainejärjestöni järjesti valmennuskurssin ja vierailimme vakuutusyhtiö Veritaksessa. Sain kesätöitä Satakunnan maistraatista Rauman yksiköstä ja odotin työtä ja kaupunkiin tutustumista innolla. Aloin kuuntelemaan äänikirjoja rentoutuakseni ja hyödyntääkseni aikaani paremmin.

Toukokuu – exkursio Madridiin

Osallistuin wappusoutuihin ja lähdin ainejärjestöni kanssa exkursiolle Madridiin, jossa vierailimme Espanjan suurimassa asianajotoimistossa ja Madridin huippuyliopistossa. Koimme katolilaisen jumalanpalveluksen ynnä muuta paikallisuuksia kuten sangriat ja tapakset. Koimme jotain ikimuistoista kun myöhään perjantai-iltana tapasimme entisen Suomessa asuneen ja Suomea taitavan suurlähettilään, joka päästi meidät katsomaan suurenmoista Espanjan ulkoministeriötä, yöllä. Tunnelma oli kuin Da Vinci-koodin yöseikkailussa. Meinasimme joutua jäämään Espanjaan pidemmäksikin aikaa kun tunnettu tuhkapilvi uhkasi pysäyttää lentoliikenteen ennen kuin pääsimme pois. Järjestimme sitzit ystäväyhdistyksen kanssa. Ainejärjestö tarjosi illallisen Smörissä juridiseen neuvonantoon osallistuneille. Suomessa oli yhtäkkiä ihana helle, vietimme ensimmäisiä grillijuhlia ja pelasimme Terapia-peliä Kokkolassa.

Kesäkuu – paljon seikkailuja ja kesätöitä maistraatissa

Aloitin kesätyöni Satakunnan maistraatissa. Kommutoin Raumalle päivittäin, kolme tuntia päivässä. Monet ihmettelivät kuinka jaksoin ja minä sitä vastoin ihmettelin muiden ihmettelemistä. Minulla oli mahtava työ Raumalla, koti linja-autoaseman vieressä ja rattoista aikaa viettää bussin kyydissä. Tutustuin Raumaan, raumlaisiin ja heidän murteeseensa ja nautin lounaani ganalin reunalla. Vanhempani tulivat Turussa käymään, vietimme veljeni pyöreitä vuosia ja juhlimme taiteellisen serkkuni ylioppineisuutta. Kävimme Ikeassa, riemastuin uutukaisesta FlowParkista ja kävimme taidehistorioitsijan syntymäpäiväjuhlissa. Kävin työmatkalla valtiohallinnon yliopistoharjoittelijoiden perehdyttämistapahtumassa upeassa valtioneuvoston linnassa, jonka jälkeen kävin serkkuni kanssa ihailemassa taidekorkeakoulun lopputöitä ja illastin parhaan ystäväni kanssa. Kuulin ilouutisen ja minusta tuli veljenpoikani täti. Kävin toisen veljeni kanssa elämäni ensimmäistä kertaa Turun linnassa. Harjoittelijakollegani kanssa tutustuin tunnelmalliseen Raumaan ja sen vanhan kaupunkiin, joka on ansainnut maailmanperintö-statuksen. Rakastuin Raumaan. Tutustuin Turussa myös Luostarinmäen käsityöläiskortteliin 1700-luvulta ja saimme setäni perheineen vieraaksi. Matkustin parhaan ystäväni kanssa juhannuksen viettoon kotikaupunkiimme, jossa sain nähdä kauan katsomatta olleita vanhoja perhevideoita lapsuudestani. Seikkailemme työporukan kanssa Ruukinpuistossa ja tutustumme paikalliseen taitelijaan, joka teki minuun syvän vaikutuksen.

Heinäkuu – vietettiin rannalla

Helle valtasi Suomen, saimme viikonloppuvieraita, kävimme Ruissalon rannoilla ja keskiajan markkinoilla. Harjoittelijakollegani kanssa vietimme pitkiä lounaita Rauman rannoilla ja uimme. Pakenin hellettä Lappiin, jossa tutustuin tuoreimpaan sukulaiseeni ensimmäistä kertaa ja hiljainen poika voitti tätinsä sydämen välittömästi. Etelässä helle yltyi vaan entuudestaan, tein virkistävää jääteetä ja opin töissä yhä enemmän maistraatin holhoustoimitehtävistä. Saimme anoppini kylään ja kävimme Naantalissa. Raumassa vietettiin pitsiviikkoa ja kiertelimme harjoittelijakollegani lasten kanssa pihakirppareita.

Elokuu – tuutorointi alkaa

Kävin kotikaupungissani melomassa isäni kanssa ja hoitamassa veljenpoikaani. Turussa vietettiin Taiteiden Yötä. Päätin ex tempore kahvitauolla lausutun hajamielisen lausahduksen johdosta hakea vuoden käräjäsihteerin sijaisuutta, jännitin tärkeää työhaastattelua ja onnistuin saamaan elämäni mullistavan täysiaikaisen viran Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa! Lähdimme pitkän erossa olemisen ajan jälkeen hallituksen kanssa viikonlopuksi sihteerin kesämökille saaristoon, jossa pidimme tämän hallituksen pisimmän kokouksen ikinä, söimme hyvin ynnä muuta sellaista. Työpäivät Satakunnan maistraatissa hupenivat ja valmistauduin hyvästelemään rakkaaksi muodostuneen työporukan ja Rauman. Olin viettänyt yhden elämäni upeimman kesän tässä suloisessa kaupungissa ja tuntui ihmeelliseltä matkustaa kaupungista viimeisen kerran. Olin jälleen tänä vuonna tuutori ja uudet fuksit saapuivat. Olimme toisen tuutorin kanssa kirjoittaneet heille tänä vuonna opaskirjasen. Vietin perinteiset venetsialaiset Kokkolassa lapsuudenystävieni seurassa paljon muistoja herättävässä kesämökissä.

Syyskuu – virka käräjäoikeudessa alkaa

Syksy alkaa kiireisesti. Aloitin opintojen lisäksi haastavan täysipäiväisen viran ja hallitustehtävät veivät jälleen mennessään, etenkin koska vuosijuhlat lähestyvät. Vietin ruskaviikonlopun lapissa veljieni ja veljenpoikani kanssa. Järjestimme paljon ohjelmaa uusille opiskelijoille ja vuosijuhlakomitean työpanos yltyi entuudestaan. Tutustuimme kodimme lähettyville juuri avattuun tunnelmalliseen aitoon ranskalaiseen kahvilaan. Kävimme käräjäsihteereiden kanssa illallisella ja teatterissa. Työ oli mitä mielenkiintoisinta ja innostuin etenkin oikeudenkäynneissä istumisesta. Viihdyin loistavasti koko työporukan kanssa, mutta etenkin pidin tuomaristani. Ihailin sihteerikollegoideni ammattitaitoa ja ihmettelin sitä pätevyyttä ja tarkkuutta, jota käräjäsihteeriltä vaaditaan. Opettelin työtehtäväni tekemällä ja töissä oli välillä hyvinkin kiireistä. Nyt oli kyseessä käytännön oikeustiede ja kuinka kiehtovaa se oikeuden soveltaminen onkaan. Kävin rapujuhlissa ja notaarien jäähyväisjuhlissa. En ehtinyt kirjoittamaan paljoa blogiini syyskuussa.

Lokakuu – vuosijuhla

Kävin aurinkoisena päivänä sihteerikollegoideni kanssa pitkällä kävelyllä syksyisessä Ruissalossa. Kävin tutustumassa lukupaikkaani Domvillanissa, eli paikkaan, jossa tulen vielä tänä lukuvuonna kirjoittamaan oikeusnotaarin lopputyöni valmiiksi ja viettämään opiskeluiltoja opiskelukollegoideni kanssa. Käsittelimme ensimmäistä kuolemantuottamusta oikeudenkäynnissä. Kävin kotikaupungissani, jossa äitini ompeli minulle iltapuvun vuosijuhliimme ja sain jälleen leikkiä veljenpoikani kanssa. Saimme sukulaisiani vieraiksi ja kävimme katsomassa musikaalin Les Misérables. Vietin leppoisan sunnuntain hyvän ystävän kanssa, kuuntelin kirjan Taru sormusten herrasta loppuun ja aloin kuuntelemaan musikaalin alkuperäistä tarinaa. Vuosijuhlaviikko alkoi! Järjestimme suuren discon yhteistyöyökerhossamme ja vuosijuhlaseminaarissa saimme kuunnella tuomarini ja hänen vakiosyyttäjänsä käsityksen heidän työstään. Sitten oli vuosijuhlan aika – mikä ikimuistoinen ilta. Rakastan vuosijuhlia ja näiden jälkeen minulla oli hetken aikaa hyvin haikea olo koska jotain, jota olin suunnitellut ja miettinyt lähes vuoden ajan oli ohitse. Olin tehnyt tehtäväni ainejärjestöni vuoden 2010 vuosijuhlamarsalkkana. Kiitos!

Marraskuu – talvi alkaa

Saimme anoppini ja appimummoni kylään yllättäin yhtenä iltana. Aloin pohdiskelemaan lopputyöni aihetta. Ensimmäinen lumi ja pakkanen yllätti koko Turun. Ainejärjestömme uusi hallitus tuli valituksi ja aloin valmistautumaan luottamustoimeni jättämiseen jatkajalleni. Vietimme avomieheni ainejärjestön vuosijuhlia – suurenmoiset juhlat, joissa hän piti elämänsä ensimmäisen puheen. Lahjoitin ko. hallitukselle muistoksi menneenä vuotena meillä järjestetyistä hallituskekkereistä keittokirjan. Vietin erään sunnuntai-illan yöpuvussa hyvän opiskelijaystäväni luona. Järjestin viimeisen meillä pidettävän hallituskokouksen ja leivoin uuden hallituksen kunniaksi pykäläkakun. Hurahdin vanhoihin nahkalaukkuihin ja matkustin Kokkolan kautta Helsinkiin. Kokkolassa pidin vanhan lukioni abeille esitelmän oikeustieteen opinnoista ja hengailin muun muassa veljenpoikani kanssa. Helsingissä suoritin erinomaisen suomen kielen taidon kielikokeen ja vietin parhaan ystäväni syntymäpäiviä. Aamut alkoivat olemaan pimeitä, joten hankin itselleni auringokseni aamusarastusvalon, jonka avulla herääminen helpottui hiukan. Lumi valtasi jälleen Turun ja kävin ainejärjestöni kanssa teatterissa. Vietin elämäni tähän asti hauskimmat pikkujoulut käräjäoikeudessa ja hankimme kahviautomaatin kotikeittiöömme. Turusta muodostui jälleen tunnelmallinen joulukaupunki ja kävin Vanhan Suurtorin perinteisillä joulumarkkinoilla joululahjaostoksilla.

Joulukuu – joulurauha

Viimeisenä iskunani tiedotusvastaavana päätin julkaista joulukalenterin ainejärjestömme kotisivuilla. Tein kaiken mikä jouluun kuuluu – kävin joulumarkkinoilla, olin tonttu, suunnittelin joululahjoja, koristelin kotia, leivoin piparkakkuja, koristelin piparkakkutalon ja keitin omaa glögiä. Mietiskelin kauan lopputyöni otsikkoa ja sain sen lopulta tuomarikollegaltani – Perusoikeusmyönteinen laintulkinta. Hyvästelimme Intiaan matkaavan ystäväpariskunnan. Tuli paljon ihanaa lunta! Vietimme itsenäisyyspäivää naapurin luona. Pidimme viimeisen hallituskokouksen ja juhlimme hallitusvuoden päättymistä illallisella. Vietin rauhallisen vapaapäivän, leivoimme joulutorttuja ja pelasimme peliä, vietin notaarin läksiäisiä ja ainejärjestön joulujuhlia. Vierailin glögin merkeissä entisen hovioikeuden asessorin kodissa ja olin käräjäoikeuden Lucia-neito. Kutsuimme joukon toimittajia ja artikkelinkirjoittajia meille päivälliselle. Käräjäoikeus järjesti jouluhartauden, kirjoitin tietotestamenttia seuraajalleni ja juhlin päättynyttä opiskeluvuotta opiskelijakollegoideni kanssa Brahen Kellarissa. Lensin lapin pääkaupunkiin viettääkseni siellä joulun perheeni, sukulaisteni ja etenkin veljenpoikani kanssa. Vietettyämme siellä tunnelmallisen joulun lähdimme kotikaupunkiini, jossa kirjoitin ahkerasti lopputyöni ensivedosta ja nautin lomasta. Uudenvuodenaaton vietän jälleen perinteisesti aluksi avomieheni kummitytön synttäreillä ja lopuksi otan vastaan uuden vuoden parhaimpien lapsuuden ystävieni seurassa.

Uudenvuodenlupaus

“Itsekurini parantaminen ja arvosanojeni nostaminen on haasteeni ensi vuodelle.” – Solveig vuosi sitten

Itsekuria on vaikea määritellä, mutta kukaan ei varmasti väitä, ettenkö olisi saanut paljon aikaiseksi tänä vuonna. Tällä perusteella olen pitänyt ensimmäisen lupaukseni. Toista lupaustani en varsinaisesti tainnut sanantarkasti pitää, mutta tiedän, etten aikaisempina opiskeluvuosinani ole oppinut läheskään yhtä paljon oikeustiedettä kuin tänä vuonna olen tehnyt. Sen vuoksi päättelen, että vaikka en ole kirjaimellisesti toteuttanut tuota lupausta, olen kuitenkin lunastanut sen tarkoitusperän enkä voisi olla tyytyväisempi menneeseen vuoteen. Mikä tulee sitten olemaan lupaukseni vuodelle 2011? En asettunut ehdolle uuteen hallitukseen koska teen täysipäiväistä työtä ja aion työni ohella kirjoittaa lopputyöni valmiiksi, osallistua vaativaan pohjoismaiseen ihmisoikeudelliseen oikeudenkäyntikilpailuun ja valmistua oikeusnotaariksi. Lupaukseni vuodelle 2011 on valmistua oikeusnotaariksi, kehittyä henkisesti ja viettää jälleen jännittävän vuoden!

Kiitos kaikille vuodesta 2010 ja onnellista uutta vuotta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *